ΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΦΟΡΕΣΟΥΜΕ: ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΡΟΥΧΩΝ
Περιγραφή: Οι μαθητές/τριες αναγνωρίζοντας τη σημασία συλλογής και ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων, οργανώνουν σχετική καμπάνια ευαισθητοποίησης και συμβάλλουν στη δημιουργία συστήματος συλλογής μεταχειρισμένων παιδικών/εφηβικών ρούχων στο σχολείο. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, βοηθούν στη διαλογή των ρούχων και συνδέονται με φορείς στην κοινότητα για την αξιοποίησή τους (π.χ. κοινοτικές υπηρεσίες και φορείς που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες σε δύσκολες καταστάσεις/συνθήκες κρίσης, δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης και διανομής ρούχων).
Το πρόγραμμα ανέλαβαν σε συνεργασία οι Δ΄, Ε΄και Στ΄ τάξεις του σχολείου μας, συμμετέχοντας είτε σε ατομικές είτε σε ομαδικές δραστηριότητες.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κουτίνα Νίκη (Στ΄), Μπαλιάτσου Μαρία (Ε΄), Φιλιπποπούλου Βάια (Δ΄).
ΦΑΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Διερεύνηση: Αφορμή για τη δράση αποτέλεσαν φωτογραφίες που παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί ο καθένας στην τάξη σε σχέση με τη μόλυνση και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τον μεγάλο αριθμό απορριμμάτων από υλικά που δεν ανακυκλώνονται (όπως πλαστικά) και από διάφορα είδη ένδυσης όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες, υφάσματα κ.λπ.
Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη σημασία επαναχρησιμοποίησης όλων αυτών των ειδών με άλλη μορφή ή με άλλον ωφέλιμο τρόπο, αντί να καταλήγουν στο έδαφος με σχετικές επιπτώσεις στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επιπλέον προβληματίστηκαν τι άλλο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα είδη κυρίως προς όφελος συνανθρώπων τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και που δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς ειδών ένδυσης. Συζήτησαν για την ανακύκλωση και αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια δράση που να αφορά στην ανακύκλωση των ειδών ένδυσης.
Προετοιμασία – σχεδιασμός: Αφού ελήφθη η απόφαση για την οργάνωση της δράσης για την ανακύκλωση ειδών ρουχισμού, σε μια πρώτη φάση οι μαθητές/τριες κατέγραψαν σκέψεις, προβληματισμούς και ερωτήματα που μπορεί να είχαν σε σχέση με την ανακύκλωση όπως:
· Τι μπορεί να ανακυκλωθεί από τα είδη ένδυσης;
· Ποια είδη υφασμάτων ανακυκλώνονται και ποιας ποιότητας;
· Πού ανακυκλώνονται τα ρούχα ή/και παπούτσια (π.χ. μπορούν να τοποθετηθούν υφάσματα στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;)
· Ποια είναι η διαδικασία για την ανακύκλωση των ειδών ρουχισμού;
· Τι γίνονται τα ρούχα μετά τη συλλογή τους;
· Πώς αλλιώς μπορούν να διαχειριστούν οι μαθητές/τριες ρούχα που δε χρησιμοποιούν πια;
· Πού μπορούν να δώσουν τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να φορεθούν ξανά;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν να συλλέξουν πληροφορίες από το διαδίκτυο, για να απαντηθούν τα ερωτήματα που είχαν τεθεί . Η συλλογή πληροφοριών των μαθητών/τριών παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη αφίσα.
Υλοποίηση: Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών συντάχθηκε επιστολή η οποία εστάλη στα e-mails των μαθητών του σχολείου και το περιεχόμενό της αφορούσε στη συλλογή ρούχων προς ανακύκλωση είτε προς επαναχρησιμοποίηση. Η χρονική περίοδος συλλογής ορίστηκε στις 2 εβδομάδες περίπου.
Επιπλέον αποφασίστηκε ο χώρος που θα συλλεχθούν τα είδη και οι ομάδες που θα είναι υπεύθυνες για την παραλαβή τους και την τοποθέτησή τους στον χώρο συλλογής.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διαλογή των ρούχων από τους ίδιους τους μαθητές/τριες και των τριών τάξεων.
την τοποθέτηση των ειδών ένδυσης στον κάδο
και με την αποστολή των ειδών που είχαν επιλεγεί ως κατάλληλα, για να χρησιμοποιηθούν από άλλα άτομα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
Επικοινωνία – διάχυση: Η διάχυση της δράσης έγινε με τη δημιουργία από τους/τις μαθητές/τριες αφίσας η οποία και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του σχολείου καθώς και με ανάρτηση της επίσκεψης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σε ηλεκτρονική εφημερίδα της Λάρισας.
Αναστοχασμός: Με την ολοκλήρωση της δράσης οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν στην τάξη τους σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητές τους τόσο σχετικά με την καλύτερη κατανόηση της σημασίας και του οφέλους της ανακύκλωσης των ρούχων για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τη σημασία της προσφοράς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επίσης, συζητούν για τη σημασία της ατομικής δράσης, ενεργοποίησης και συμμετοχής σε μια κοινή δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την έννοια του ενεργού πολίτη και της προσωπικής ευθύνης.